Trollen

Trollen zijn vooral lelijk, lomp en langzaam. Maar ook groot (tot 3,5 meter!) en onmenselijk sterk. Ze wonen ver van de beschaving. Een van de redenen daarvoor, heeft een christelijk tintje: trollen kunnen niet tegen het luiden van kerkklokken. Trollen en elfen zijn in de regel alleen ’s nachts actief en zijn daarom zelden te zien.

Van trollen wordt beweerd dat zij door het daglicht in steen zouden veranderen en dan in stukken kunnen breken. Wij kwamen desondanks op klaarlichte dag een trollen-echtpaar (ouders van de Jolasveinir) tegen in Akureyri. Al wandelend door de hoofdstraat liepen we het stevige stel tegen het lijf

Trollen houden blijkbaar wel van mooie natuur. De waterval Fardagafoss in Oost-IJsland werd bewaakt door een trol die de waterval voor zichzelf wilde houden. Helaas voor hem stortte zijn woning, een grot achter de waterval, op een dag in. Daarna verdween de trol, en kon iedereen daarna veilig genieten van de waterval. De grot is nog deels zichtbaar.

Een trol die niet tijdig voor zonsopkomst thuis kon komen zagen we bij de noordpunt van het Vatnsnes-schiereiland (noordwest-IJsland). Zijn naam is Hvitserkur. Voor eeuwig staat hij daar in de zee. Hij heeft wel een eigen parkeerplaats(je) gekregen met panoramisch uitzicht.

Scroll naar top