Gangen van Ijslandse paarden

Stap
Draf
Galop
Tölt
Telgang
Stap

Stap is een viertakt gang (de vier hoeven raken om de beurt op de grond). Er zijn altijd twee of drie voeten aan de grond (bi- en tripedale ondersteuning), dus er is geen zweefmoment. Het is een schrijdende gang.

De volgorde van de benen is als volgt: rechts achter -rechts voor -links achter -links voor

In een goede stap zie je beweging in de rug van het paard en zet hij zijn achterbenen goed onder zijn buik. De snelheid is ongeveer 100 meter per minuut. (6km/h)

We onderscheiden
Normale stap: gemiddeld tempo, gemiddelde verzameling en gemiddeld overstappen.

Draf

De draf is een tweetakt gang met zweefmoment. Het diagonale benenpaar raakt tegelijk de grond. De ondersteuning is bipedaal en de snelheid is ongeveer 200 meter per minuut.

De beenvolgorde is als volgt: rechts achter en links voor -links achter en rechts voor

In de draf kan de ruiter lichtrijden of doorzitten. Lichtrijden wil zeggen dat de ruiter staat en zit in het zadel. Bij doorzitten blijf je gewoon zitten

Galop

Galop is een drietaktbeweging met uni- bi- en tripedale ondersteuning. De galop is een gesprongen gang met zweefmoment, waarbij het paard een snelheid van zo’n 350 meter per minuut kan halen. De beenvolgorde verschilt in de linker- en de rechtergalop.

We onderscheiden

Linkergalop:rechts achter -links achter en rechts voor -links voor
Rechtergalop: links achter -rechts achter en links voor -rechts voor
in de bochten.

Tölt

De tölt is een viertaktbeweging met bi- en tripedale ondersteuning. Deze gang wordt floating genoemd (zwevend, glijdend). Er is geen zweefmoment en de snelheid varieert van 200 tot 350 meter per minuut.

De beenvolgorde is hetzelfde als in stap: rechts achter – rechts voor -links achter -links voor

Telgang

De telgang is een laterale gang (de benen aan één kant van het lichaam bewegen tegelijk) met een tweetaktbeweging. De ondersteuning is bipedaal. Een goede telgang heeft een zweefmoment en de snelheid kan oplopen tot 350 meter per minuut.

Bij een rentelgang komt het achterbeen een fractie eerder op de grond dan het voorbeen.

De beenvolgorde is als volgt: rechts achter en rechts voor -links achter en links voor