Van boerderij naar stoeterij

Er was een heel lang geleden… Een klassieke openingszin voor een prachtig verhaal over hoe een 3 huisjes een boerderij werden en ondertussen al meer dan 100 jaar overleeft in het hartje van Stabroek.

Het verhaal van de ‘Duitser’

Het verhaal van onze stoeterij start met een eigenwijze Duitse immigrant, Von Schlüdderbach, die een 3 arbeiderswoningen kocht in het Vlaamse platteland. Kort na Wereldoorlog I werden huisjes samengevoegd en omgevormd tot een prachtige boerderij vlakbij de dorpskern van Stabroek. De gevel kreeg een witte kleur en de slagvensters een groen likje verf.  De boerderij werd een prachtige plek.

De hoeve in a
Hoeve ‘Schütterbach’ in 1977

De ‘Van Beeckjes’

In 1939 kocht Domenicus ‘Jos’ Van Beeck de boerderij en kreeg ze in de volksmond de naam “de hoeve van Schütterbach”. Samen met zijn vrouw Rosa groeiden ze hun melkveebedrijf uit tot een succesverhaal en veranderde de kleur van de slagvensters naar rood. Er waren wekelijkse melkrondes, loonwerk, akkerbouw en een flinke portie koeien. Om die allen te huisvesten werden er stallen gebouwd en weides aangekocht/aangelegd.

Toen het landbouwbedrijf stopte en Jos stierf, was het tijd voor nieuw leven op de boerderij. Frans, hun zoon, nam over maar wilde niet echt een ‘boerenzoon’ zijn. De boerderij had geen koeien meer, weinig akkerbouw en dus viel alles wat stil. Tot in de jaren ’80 plots iemand weides zocht voor een IJslands paard. Geen probleem, plek genoeg. Het duurde niet lang of Frans kroop op dat paard en schafte er zichzelf ook eentje aan.

No photo description available.

 

In 2021 zijn we een familie-stoeterij voor IJslandse met een 10tal paarden. Frans en zijn vrouw, Annette, maakten van de boerderij hun thuis voor hun twee kinderen Rúna en Josh. Er worden tweejaarlijks veulens geboren, paarden opgeleerd, uitzonderlijk verkocht en vooral vertroeteld. Vandaag de dag eren we nog steeds het verhaal van ‘de Duitser’ met onze stalnaam “Schütterbach” . Onze specialisatie is het fokken van recreatiepaarden die iedereen geluk, rust en uitdaging brengen! Als uit de hand gelopen hobby geven we soms ook cursussen, rijlessen of organiseren we leuke buitenritten.

Naast stoeterij is ‘Schütterbach’ nog steeds een werkende boerderij waarbij we ons eigen biologisch hooi en stro oogsten om de beste en gezondste voeding te bieden aan onze koudbloeden. Een hoog eiwitgehalte is uit den boze. Bovendien huist de boerderij nog een ezel Mathilde, enkele kippen en twee fantastisch leuke Vlaamse boerenfox hondjes.

oogst SAME
Het driejaarlijkse schudden van het hooi